torsdag 9. juli 2009

G8 landene har akseptert to graders målet

Å begrense klimautslipp, har ikke bare betydning for landet det gjelder. Det er også av stor betydning for andre land. Utslipp fra olje og kull i Europa gir sur nedbør i Norge, iform av regn. Skal naturens og miljøets innteresser ivaretaes riktig, er avtaler og handlinger om utslippsreduksjoner i andre land av stor betydning for oss.
G8-landa, de ledende industrilanda er blitt enige om å jobbe for å halvere klimautslipene innen 2050. Samtidig skal de utviklede landa forplikte seg til 80 prosent klimakutt. G8 ønsket å få med seg utviklingslanda i en forpliktende avtale om å kutte klimautslippene med 50 prosent i 2050. Kina og India motsatte seg dette.

Det er nærliggende å spørre hvorfor de ikke gikk med på avtalen. En av årsakene kan kanskje være at utgangspunktet for utviklingsland, er totalt forskjellige fra rike industrilands utgangspunkt. Og at de dermed må bruke andre virkemidler for å redusere klimatrusselen og begrense klimautslipp. At de ikke kunne gå med på avtalen behøver ikke bety at de vil øke utslippene og klimatrusselen; tvert imot, de trenger kanskje mere tid og vil da kunne gå god for en bedre klimaavtale. De bør imidlertid ikke vente for lenge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar