fredag 3. juli 2009

FNs klimapanel sier endret adferd vil hjelpe


FNs klimapanel sier endret adferd kan bidra til utslippsreduksjoner i alle sektorer.


Vi må ta ansvaret for at nettopp de utslipp vi bidrar med: . eks. feil og overdrven bruk av transport middler, forsøpling og forurensing etc. Vi kan endre livsstil og forbruksmønster.


Vi kan tilpasse oss klimaendringene på mange måter:


Gamle og innefektive industrianlegg kan bli oppgradert, og dermed bidra til betydelige reduksjoner av utslippForby bygging i omgivelser som blir mye utsatt for flom. Bygge diker for å holde unødig havstiging borte. Bygge hus, veier og broer som tåler extremvær.

Lavslipputvalget ble opprettet for å svare på spørsmål vedr. utslippsrduksjoner bl.a. Utvalget sier bl.a. innen 2050 kan utslipp fra gjødsel og søppelfyllinger være redusert med 50-80 prosent ved karbonfangst og lagring av metan, gassen kan brukes til energi. Redusert avskoging i tropene vil redusere utslipp av CO2 betydelig, og sikre det biologiske mangfoldet.


Vi kan dyrke planter som er bedre tilpasset det nye klimaet enn de som dyrkes idag.

Et spørsmål som da melder seg er om de tradisjonelle planter idag blir fortrengt til fordel for mere eksotiske vekster? Det er ingen grunn til å bruke dette som argument for avskoging her i landet.


Naturen slik vi kjenner den, er oppstått i klimatiske forhold til enhver tid. Om vi går mot et varmere klima idag, kan det umulig bety at det er klart for å akseptere avskoging av norske skoger , til fordel for tropiske trær og planter . Tankegangen er idag utopisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar