torsdag 2. juli 2009

Forurensing og klimautvikling

Issmelting og mere nedbør i form av regn om vinteren, vil fortsatt gi Norge vann. I u-land, f.eks. Latin Amerika og Afrika, er smelting av isbreer blitt et problem i et ellers varmt og nedbørsfattig område.Vann forsyning fra fjell avtar, når isbreene smelter bort. Dermed blir tilgang på ny vannforsyning liten. Innbyggerne merker vannmangelen ,og ser at problemet er relatert til klimautviklinga som finner sted.
Vann forurensing har vært et vedvarende problem i U-land og har bidratt til sykdommer og avfolkning. Klimagassutslipp forurenser både ferskvann og salt vann, og ødelegger næringsgrunnlaget for fisk og fiske, både i rike og fattige land.
Forurensing og klimautvikling kjennens på kroppen. De fattige kjenner mest den negative utvikling som finner sted. Fattige land har lite og ingenting å bruke på effektive tiltak som kan begrense forurensing og negativ klimautvikling. En ny rapport viser at u-land bidrar med over 50 prosent av klimagassutslipp i verden.


Sett under ett , er det ikke sikkert at hver person i fattige land forurenser mer enn rike menensker i rike land eller at rike mennesker i fattige land forurenser mindre enn fattige mennesker i rike land. Forurensing er skadelig enten vi er rik eller fattig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar