mandag 18. mai 2009

Det er deilig vær idag


sol


kankje 12 grader i skyggen. Litt vind, teperatur i sola minst 17, bra til å være 18 mai I Nord. I fjor på denne tida var det kaldt på denne tida.


Vi er vant til store variasjoner i været.


Før klimakrisen


var det også værtyper vi ikke likte; f.eks. altfor mye sne om vinteren, for kaldt om sommeren, altfor sein vår og tidlig høst.


Vi kan egentlig ikke bestemme over været,

været bestemmer over oss. Menneskene har vært prisgitt naturkreftene og har innrettet seg deretter , iforhold til bolig, klær og helhetlige leveforhold. Når menneskene var primitive, levde de nært naturen og var svært avhengig av den.De primitive meneskene respekterte naturen.



Idag er det mange mennesker som aldri har gått i skogen eller har vært ute i naturen . Istedet

bor og lever de i byer med altfor mye eksos, klimautslipp og støy. Vi snakker mye om eksos og klimautslipp, og har lett for å glemme en stor forurensingskilde : støy.


Primitive mennesker hadde ikke støyen bymennesker opplever idag.

Mye støy er relatert til klimagasser, f.eks. transport eksos. Det fortstyrrer den naturlige ballansen og skaper klimaproblemer; som påvirker vårt levesett.



klimautslippene kan få oss til å tro at vi har fått makt over været.

På sett og vis er det riktig og galt. De klimatikse forhold er påvirket av menneskelig forurensing og all forurensing vi har skapt; alt fra giftige sprøytemiddler som ennå brukes i landbruket mange steder og til kjøreturen på jobb o.s.v.

Mange mennesker er med og bestemmer videre klimagassutslipp , uten å vite at det de bestemmer er klimafiendlig. Denne utviklinga vil bli bedre etterhvert som vi får mere og bedre kunnskap om klimautvikling og klimagassutslipp.

De klimatiske forhold må forbedres; da må utslippene som forstyrrer den naturlige balanse forbedres.


Vi behøver ikke bli primitive; dvs. gi avkall på alle godene en moderne verden tilbyr oss.

Vi vil aldri bli primitive, selv om finanskrisa i 2009 er truende og enkelte økonomer og politikere sier at"det kan bli enda verre".


Det kan bli enda verre, hvis vi ikke forandrer utviklinga som tillater mere og flere klimautslipp.

Tida er moden for en bedre utvikling, en moderne utvikling. Forurensende energikilder , transport og industri må tilpasses en utvikling som ser på utslipp og forurensing som en trussel; for det er en større trussel mot oss menesker og planetens utvikling, enn mange tror.

1 kommentar:

  1. Våre handlinger må være framtidsrettede, uten å være ødeleggende.Nå viser det seg: været er blitt påvirket av våre handlinger; med all verdens kunnskap og teknologiske nyvinninger, må vi kunne snu den negative "trenden" som har skapt CO2-utslippene og klimagassene.

    SvarSlett