torsdag 21. mai 2009

SOT, Arktisk Råd og Polarcat




Sot er like viktig for klimabalansen i arktiske strøk som Co2, men levetida er bare noen få uker, i motsetning til CO2 som har en levetid på 100 år(iflg. forskning.no og Andreas Stohl ved NILU, prosjektleder for Polarcat i det Internasjonale Polaråret.




En reduksjon i disse utslippene vil være effektive tiltak for å bremse nedsmelting i Arktis.Dette er alle sterke klimadrivere med kort levetid. Sot påvirker strålingsballansen i atmosfæren, både


direkte og via skyer; og reduserer albedo effekten-dvs.snøens refleksjonsevne -når den blir avsatt på is og snø.




Arktisk Råd:




er et mellomstatlig organ for samarbeid om spørsmålknyttet utfordringer landene i Arktis står overfor. Formålet er å fremme bærekraftig utvikling med hensyn til miljø,sosiale forhold og økonomi. Formelt etabl. i 1996. Medl.land: Canada, Danmark m/Færøyene og Grønland,Finland,Island,Norge, Russland, Sverige og USA.Seks internasjonale urbefolkingsorg. har status av permanent deltakelse i Rådet.




Polarcat er et av de største prosjektene i det internasjonale polaråret.Mer enn 20 land deltar i studiet av transport av forurensing inn til Arktis; alle tilgjengelige målemetoder er tatt i bruk:satelitt,fly,båt,landmålinger og modelleringer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar