mandag 28. september 2009

FNs klimasjef Yuo de Boer forventer at Kina leder på klimafronten

Kina er iferd med å gå forbi USA for å bedre klimaproblemet. Kina, med sine nasjonale mål for mere energisparing, fornybar energi og kutt i bilforurensing, er i ferd med å finne plassen foran USA, sa FNs klimasjef Yuo de Boer nylig i et intervju med nyhetsselskapet AP.
Kina sa på klimatoppmøtet i NEW York, at de vil arbeide sammen med alle land for å begrense utslipp av klimagasser.
Kina, som i 2006 var verdens største utslippsnasjon av CO2, hadde da et utslipp på 6 milliarder kubikktonn, mot USA som da hadde et utslipp på 5,9 milliarder kubikktonn. Kina og USA står idag sammen for ca. 40 prosent av hele verdens Co2-utslipp, metan og andre klimagassutslipp. Det er utenkelig at Kina på FNs klimakonferanse i København i desember, ikke skal innta en tydelig lederposisjon for en ny klimaavtale. India har også svært ambisiøse klimaplaner, og det er tenkelig at India vil følge Kina i en positv utvikling. Jeg ser ingen grunn til at disse landa , vil bøye av for en evt. nølende og lite framtidsrettet utspill fra USA. Usa`s president Barack Obama , har egentlig vist en positv og god holdning i sitt forsøk på å bedre klimatviklinga. Hvis Obama på klimatoppmøtet i desember, viser motvilje mot en ny klimaavtale, er det utopisk å tro at samtlige lands ledere vil vise samme motvilje. En ny klimaavtale er målet for klimatoppmøtet. En levedyktig klode krever 80 prosent utslippreduksjon i 2050. De norske deltakerne er klar på det. Det som gjelder er innvesteringene og riktig teknologisatsing.

Iflg. Climate Change Vulnerability Endex, er Norge øverst, når det gjelder å takle klimaendringer, etterfulgt av Finland og Japan. Mest utsatt er Somalia, Haiti og Afganistan.

6 indikatorer bidrar til rangeringen på indexen:

Økonomi, resurssikkerhet, økosystmer, fattigdom, utvikling og helse.
Indexen måler hvor sårbart landet er nå, og hvor forberedt det er til å takle framtidige kliaendringer iflg. NRK. Indexen forutser ikke endringer i klima og økosystmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar