fredag 25. september 2009

Jan Mayen må bli naturreservat snarest-


Den lille, isolerte øya Jan Mayen, har hatt besøk av prominente gjester fra det norske fastland. De har tatt øya nærmere i øyesyn for å se på mulighetene for oljeboring i framtida. Oljeministeren tror kostnadene vil bli altfor store, p.g.a.lang transport, avsides beliggenhet og begrenset teknologi for ilandføringer av olje, , med den kapasitet som finnes idag.
Jeg kan fornemme hvordan sjøfuglene og det ville landskapet , puster lettet ut og igjen utfolder naturkreftene fritt, etter en slik erkjennelse fra oljeministeren. Så får vi håpe at det aldri bli oljeboring på Jan Mayen, da en slik aktivitet vil true øyas eksistens.
Nå er ikke oljeministerens grunnlag for å skrinlegge oljeboring på Jan Mayen nok. Han må kunne ta avstand fra å ødelegge sårbar og nødvendig natur og mene at bevaring sikrer utvikling, selv om det ikke i dagens situasjon er hans jobb.
Direktoratet for Naturforvalting har foreslått at Jan Mayen bør bli et naturreservat. Jan Mayen bør bli naturreservat snarest mulig, ikke bare for å frede øya isegselv , det vil også bli et svært viktig bidrag til å redusere klimatrusselen lokalt og globalt. .
Norge deler Jan Mayens sokkel med Island. For 1-år sia lyste Island ut konsesjoner i området, et lite oljeselskap søkte. Oljeboring ble det ikke noe av. Repr. for norske oljeselskap, sier idag, iflg. dagbladet, at interressen for oljeutvinning i området er minimal. Det som er innterressant er Jan Mayens utenriks - politiske betydning..Ja, ser vi det. Enda en grunn til å frede øya totalt!

Jan Mayen er norsk og har kulturminner fra alle epoker i øyas historie. Jan Mayen står nå på lista over kandidater til UNESCO`s verdensarvliste.

p.s. Om sommeren er det kaldt på Jan Mayen. Bildet som hører med til dette innlegget, er ikke fra Jan Mayen.


http://www.blogglisten.no/blogg/6196.

http://naturligklima.vgb.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar