onsdag 23. september 2009

For lite innvestering i fornybar energi

Internasjonale oljeselskaper innvesterer hvert år 145 milliarder kr. i norsk olje og gass ,g 4 milliarder kr. i fornybar energi, iflg. WWF og Norsk industri.
En forskjell til å fryse på ryggen av. Vi ser helst at hovedinnvesteringa var i favør av fornybar energi. Slik er det ikke i Norge idag. Rammebetingelsene er ikke gode nok for fornybarinnvestering. Vi trodde vi var kommet lengre enn som så.

Nå kan vi håpe på forbedringer , at Norge effektivt vil og kan bidra til å begrense global oppvarming og redusere giftige klimagassutslipp.

Vi er på verdenstoppen av utslipp pr. innbygger. Vi må begynne nå, hvis vi skal holde tritt med bl.a. EU, som er bedre enn oss i tiltak og avtaler for reduksjon av klimagasser og fornybar energi.

På klimakonferansen som pågår i New York nå, er alt av ledende klimafolk, ministre og presidenter samlet. Her forberedes avtaler og enighet , foran FNs klimatoppmøte i København i desember 2009. I New York , disse dager,er også Jens Stoltenberg tilstede , han sier at mange vil gjøre mere enn hva de vil forplikte seg til. Sånn sett ser han både positive og negative tendenser. På middagen spiste Stoltenberg lam , plassert mellom Barack Obama og Kina. En viktig plassering for mr. Stoltenberg og kanskje for Kina og USA,også. Hva snakket de egentlig om?

Jeg vil tro at mr. Stoltenberg fra lille,rike Norge ,er av stor betydning i klimaspørsmålet, kanskje mest for Kina, som viser lederskap og handlingsvilje i klimaspørsmålet, i motsetning til ifjor.
Kina vil nok ha Norge med på en klar avtale som gir gode,tydelige resultater. Så er det spørsmål om mr. Stoltenberg tør å vise at vi har klimamuskler og ikke bare finansielle muskler. USAs president Obama, har ikke imponert representanten fra Norges Naturvernforbund, som også er på klimatoppmøtet ,"Obama
faller gjennom sammenlignet med det som ble lagt fram idag av KIna og Japan", mener Bård Lahn fra Naturvernforbundet.


Tilbake til lammemiddagen:
: jeg vil tro at Obama muligens støtter seg på Stoltenbergs tilbakeholdenhet , i klimaspørsmålet, på konkrete tiltak.
Istedet diskuteres
de store linjer i klimakampen, noe annet er umulig med Kina tilstede. For USA må også her bite " i det sure eplet" og ekseptere Kina som den stormakt landet er, ikke bare på økonomi, også på klimaspørsmål.Mr. Stoltenberg må ikke blåøyd spille på lag med USA for enhver pris, han må tørre å gå for mål som kan være bedre enn de USA vil ha.

Det er greit å etterlyse betaler av klimaregninga, noe annet er å ta ansvar for å betale den selv, i det minste legge fram en plan om fordelinga av utgiftene,som vi vet skal bidra til at folk i Norge ikke skal være best på klimagassutslipp og bidrag til den globale oppvarming.

http://www.blogglisten.no/blogg/6196.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar