søndag 7. juni 2009

Ozonlaget , en påminner om jordens tilstand

På steder der ozonlaget er tynt, er det lurt å beskytte seg selv mot skadelige solstråler. En kan la være å gå ut, når sola skinner mest , mellom 12.00-15.00. Selv før og etter den tid, er det viktig å beskytte seg mot solstråler og luftforurensing. Høy solfaktor og klær gir god beskyttelse. Dessuten kan en oppholde seg i skyggen.
Ozonlaget er betegnelsen for en del av stratosfæren i ca. 18-50 km. høyde og høyere, hvor ozonkonsentrasjonen er høyere enn i atmosfæren ellers.


Ozon er en drivhusgass. De vanlige oksygenmolekylene består av 2 oksygenatomer, hvor ozonmolekylene inneholder 3 oksygenatomer . Ozonlaget består hovedsaklig av nitrogen, oksygen, og argon, som overalt ellers under ca. 80 km.nivå.


Ozon absorberer en stor del ultrafilett stråling v/viss bølgelengder som ellers ville vært skadelig for de fleste organismer på jorda, samtidig som den reduserer varmeutviklinga fra jorda slik at varmetapet fra verdensrommet begrenses,( Iflg.Wikipedia).


Ozonlaget beskytter oss mot det meste av UV-stråling fra sola. Balansegangen mellom dannelse og nedbryting av ozon er avgjørende for ozonlagets tykkelse.


Nedbryting av ozon finner mest sted ved kald stabilt vær, solys og klorforbindelser.


Hull i ozonlaget: volumandelen av ozon over atmosfæren i Antarktis redusert"hull i ozonlaget", også i Arktis observert reduksjon av ozonlaget.


Det kan registreres ozonverdier som ikke er relatert til meneskeskapt forurensing , det er da snakk om naturlige variasjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar