søndag 14. juni 2009

Klimatilstanden kan også gjennomgå naturlig endring


Hvordan ville klimaet vært uten menneske skapt drivhuseefekt?En ny hypotese knytter overganger mellom ulike klimatilstander til dynamiske prosesser på den nordlige halvkule ,der den nordatlantiske oscillasjonen spiller en stor rolle.

Iflg. "KLIMA", er det beskrevet en hypotese som knytter tidspunktet for endringer i klimasystemet-overgang til en ny tilstand-gjerne av varighet på flere ti år, til dynamiske prosesser på den nordlige halvkule.

Det er den nordatlantiske oscillasjonen(NAO), den tiårige OSCILLASJONEN i Stillehavet(Pacific Decadal Oscillation,PDO)El Nino/den sø rlige oscillasjonen (ENSO) og den nordlige Stillehavsindeksen (North Pacific Index,NPI). Det vil over tid være ulik grad av synkronisering og kobling mellom disse (oscillatorene ).


Forandring i klimatilstanden ,-eksempel :- et lag med syklister som søker å få best mulig tid for laget samlet, vil synkronisere sine bevegelser i høy grad.


Dersom det innføres en sterk kobling mellom dem,-f.eks. v ed å binde dem sammen med et tau, vil en liten uregelmessighet hos en syklist raskt overføres til de andre, noe som kan end emed knall og fall.

En artikkel av Wang og medarbeidere , studerer tolv tilfeller med høy synkronisering , noen basert på observasjoner andre på modeller.De finner at i alle tilfeller der det er en sterk kobling , tre fra observerte serier og fem fra modeller, skjer det en betydlig endring i klimatilstanden.

Sannsynligvis er endringen knyttet til reorganisering av skydannelse og vanndamp i atmosfæren, eller til store endringer i opptak av varme i dyphavet. Den nordatlantiske oscillasjonen ser ut til å være drivkrafta bak disse endringene.


I forrige århundre inntraff fire perioder med høy sykronisering: i 1910-1920, 1938-1945, 1956-1960 og 1976-1981. I tre av periodene var det sterk kobling (unntatt 1956-60), og det inntraff et skifte i klimatilstanden iflg. hypotesen. En fallende global temperaturtrend ble i den første av de tre periodene avløst av en økende trend. I 1938-1945 snudde trenden for så å øke igjen fra 1976-1981.


Nytt skifte


Omkr. århundrskiftet økte synkroniseringa igjen og nådde et maksimum i 2001/2002.Koblinga har også økt, og forfatterne av artikklene understreker sterkt at deres resultater ikke gjør farene for menneskeskapt global oppvarming mindre, selv om det kan tyde på at det blir små endringer de nærmeste åra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar