mandag 8. mars 2010

kvinner og klimaendringer


Ansvaret for ekstremvær, CO2-utslipp, hogst av regnskog og verneverdig skog, luftforurensing og det økende antall klimaflyktninger i verden,er i dagens verden de rike landas ansvar, først og fremst.
Rike I-land har til nå hatt de største CO2-utslipp. Nå ser vi en tendens til at U-land kommer etter. Kina er snart den største forurenser i verden .
Ser vi det slik at menn har hugget regnskog, mens kvinner har vært hjemme og tatt seg av barn og huset, -forurenser mannen mest. Han kunne ha unlatt å hogge regnskog, og istedet konsentret seg om å bevare den for ettertida.
Han kunne ha bygget fabrikker med alternativ energi og mindre CO2utslipp
Menn kjører flest biler og andre transportmidler. Menn bygger forurensende industri og styrer den, i de fleste tilfeller. Det er flest menn
som styrer viktige politiske beslutninger . Andelen kvinnelige delegasjonsledere i de internasjonale klimaforhandlingene er mellom 15 og 20 prosent.Situasjonen kunne vært bedre med flere kvinner i beslutningsorganer på alle nivåer.Venter menn på kvinner i klimaforhandlingene?Er "Klimalasset" blitt for tungt for mange menn?Det gjelder klodens framtid og mange flere kvinner må delta i klimakampen,for riktige beslutninger og handlinger som gir synlige klimaforbedringer.Utslippa må drastisk ned!

Kvinner er spesielt truet av klimaendringer og ekstremvær. Mange steder er det tabulagt for menn og delta i husholdnigsarbeid. Mens det for kvinner ikke er tabulagt å delta i jordbruksarbeid og mange former for handel,-jordbruksprodukter,handverksprodukter o.l. I svært mange U-land må kvinnene gå på kilometervis for å hente vann til matlaging.I Ghana jobber kvinnene 13-16 timer daglig, mens menn jobber 6-10 timer. Svært mange menn har reist til byene for å jobbe, mens kvinne er hjemme forå ta seg av barn, husholdning og jordbruket.Slike situasjoner gjør kvinner og barn svært sårbare for klimaforandringer og ekstremvær. Mange kvinner kan ikke svømme eller klatre i trær, det gjør de lett til ofre
ved ekstremvær og naturkatastrofer.

Det er vanskelig å ta stilling til om vi ikke har hatt klimaendringer og store CO2-utslipp, hvis kvinnene i all hovedsak hadde bygd fabrikker, industrien og styrt de. Ville vi hatt mere alternativ energi, grønn ennergi og grønn økonomi.?
Kanskje -kanskje ikke- .Prioriteringer av grønn energi kan like gjerne være foretatt av en mann som en kvinne. Kanskje med 1000000 kvinner og 1000000 menn,ville flest kvinner velge alternativ energi, da de reagerer tydligere på forurensing.Og de som merker forurensing aller mest er barna. Forurensing er skadelig og fote livstruende for enkeltindividet, natur og miljøet hvor enn vi er.

Uansett,er klimaendringer et hett tema for kvinner i hele verden. Mange kvinner, spesielt i U-land og i ekstremvær
utsatte områder, merker klimagassutslippene på sine kropper. Barna lider også p.g.a klimaendringer, avskoging og forurensing. Derav matmangel og tørke og forurenset vann.
Primitive boliger raser sammen ved uvær og matmangel og epidemier truer hele befolkninga. Tørke p.g.a. lange tørkeperioder, og hurtigere bresmelting f.eks.I Himalaya og Andesfjella, bidrar til at folk har problemer med vanntilførsel til seg og til matavlingene. Husdyr bukker unna p.g.a. tørke og matmangel. Og matavlinger ødelgges både ved tørke og ekstreme værtyper, f.eks. kulde, frost og ras ved enorme nedbørsmengder.
Disse store problemene relatert til forurensing og menneskeskapte klimaendringer opplever kvinner og barn hver eneste dag.
Kvinner innehar store kunnskaper på dette området og kan og vil bidra aktivt til at klimaendringene snues og normaliseres. Menn må
akseptere kvinners rett og vilje til å skape forbedringer for en bedre klode idag og i framtida. Det vil skape bedre klimaendringer og en industri med


alternativ ,klimavennlig energi.



http://www.blogglisten.no/blogg/6196.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar