mandag 5. april 2010

Verdens fjerde største innsjø har krympet med 70 prosent siden 60-70 åra

Aralsjøen i Sentral-Asia er et tydelig bevis på menneskeskapte klimaendringer.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon har nettopp besøkt området, iflg. Aftenposten, og sier:"Det er helt klart en av de største miljøkatastrofene i verden".

Ban Ki-moon ber statslederne i Sentral Asia om å samarbeide for å løse krisa, som følge av klimaendringer.Konflikter og stridigheter bedrer ikke miljøsituasjonen, som har ført folket som bor ved Aralsjøen , ut i fattigdom. Det eneste som nytter er samarbeid. Der det tidligere var fiske og fiskebåter, er det nå forlatte båtvrak på en uttørket havgrunn.

Vannstanden har minket med 18 meter siden 60-70 åra. "Som et resultat av denne katastrofen , blir folk syke, jorda blir forgiftet o0g stormene blåser støv og salt helt opptil Nordpolen", uttalte generalsekretæren iflg. FN nettside.
Forandringer i landskapet er tydelige , som alle andre steder der de fysiske resultatene av klimaendringer er merkbare og synlige.
Aralsjøen er nå delt i to, som følge av uttørking :Sør Aralsjøen og Nord Aralsjøen. Områder som tidligere lå under vann, er nå ørkenlandskapt. Tydelige signaler på forandringer som finner sted ved klimaendringer og som verden aktivt kan bekjempe med samarbeid.

http://www.blogglisten.no/blogg/6196.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar